Can-Am ATV Forum banner
Status
Not open for further replies.

Bateria ciągle się rozładowuje

18K views 22 replies 8 participants last post by  LYCABOSS  
#1 ·
Mam Outlandera 650 z 2016 roku. W sobotę wymieniłem stator, działał idealnie. Nie uruchamiałem motocykla przez 1 dzień i teraz świeci się kontrolka silnika i wyświetlana jest niska wartość napięcia. Motocykl uruchomił się w porządku w poniedziałek, a teraz we wtorek motocykl w ogóle nie odpala, rozrusznik tylko klika. Światła i wskaźniki się zapalają. Woltomierz pokazuje 9,75 V. Zamierzam poddać akumulator testowi obciążeniowemu, ponieważ jest zupełnie nowy, wcześniej 2-3 razy go rozładowałem, próbując znaleźć przyczynę problemu. Czy prostownik/regulator może mieć z tym coś wspólnego?

#2 ·
Volt meter says 9.75 volts
Bardzo niskie napięcie. Naładuj ponownie akumulator, aż do pełnego naładowania i spróbuj ponownie. Powinno wtedy dobrze odpalić, a następnie zabierz go na przejażdżkę, aby soki płynęły wewnątrz akumulatora. Powodzenia i witamy na forach.

Save
#3 ·
Bardzo niskie napięcie. Naładuj ponownie akumulator, aż do pełnego naładowania i spróbuj ponownie. Powinno wtedy dobrze odpalić, a następnie przejedź się nim, aby soki popłynęły wewnątrz akumulatora. Powodzenia i witamy na forach.
Dzisiaj oddaję akumulator do testu obciążeniowego. Kiedy będę w 100% pewien, że to nie akumulator, przejadę się nim i poinformuję Cię. Myślałem, że potrzebuje przejażdżki, ale nie byłem pewien, czy to rozwiąże problem. Przetestuję również napięcie przy 4000 obr./min.

#6 · (Edited)
Wymieniłem stator w sobotę,
Zastanawiam się tylko, dlaczego musiałeś wymienić stator,
Gdzie zaczynasz testować w tym celu? Nie mam nic z rynku wtórnego w motocyklu. Ma wyciągarkę, to wszystko
Naładuj akumulator do 100% (powinno być między 12,5 a 12,75 V). Nie podłączaj do maszyny. Pozostaw go na dzień lub dwa, aby sprawdzić, czy traci napięcie z powodu problemu wewnętrznego w akumulatorze.

Gdy akumulator jest odłączony, sprawdź omomierz między kablami akumulatora w maszynie. Jeśli występuje pasożytnicze zwarcie, pokaże niską rezystancję.

#9 ·
Tak, bateria ładuje się dobrze. Dowiem się dzisiaj, czy przeszła test obciążeniowy. Jeśli przejdzie, zrobię test na przewodach akumulatora i bezpiecznikach… jeśli zobaczę wyciek. W przeciwnym razie myślę, że to regulator napięcia… Zawsze myślałem, że jeśli regulator napięcia jest uszkodzony, akumulator będzie ładował się wysoko, np. 17 V, ale ktoś na forum powiedział, że z regulatorem napięcia może być różnie. To zabawne, że bateria padła w ciągu 3 minut. Z nowym stojanem bateria nie pada od razu… rozładowuje się z czasem, gdy maszyna jest wyłączona. Napięcie utrzymywało się na stałym poziomie 12,9 przy wolnych obrotach. Muszę to jednak przetestować przy 4000 obr./min… napięcie powinno wzrosnąć do 16-17 V przy 4000 obr./min, nigdy tego nie testowałem ostatnim razem…

#10 ·
Tak, bateria dobrze się ładuje. Dowiem się dzisiaj, czy przeszła test obciążeniowy. Jeśli przejdzie, zrobię test na przewodach akumulatora i bezpiecznikach… jeśli zobaczę wyciek. W przeciwnym razie myślę, że to regulator napięcia… Zawsze myślałem, że jeśli regulator napięcia jest uszkodzony, bateria będzie ładować wysoko, jak 17 V, ale ktoś na forum powiedział, że może iść w obie strony z regulatorem napięcia. To zabawne, że bateria padła w ciągu 3 minut. Z nowym stojanem bateria nie umiera od razu… umiera z czasem, gdy maszyna jest wyłączona. Napięcie utrzymywało się na stałym poziomie 12,9 podczas pracy na biegu jałowym. Muszę to jednak przetestować przy 4000 obr./min… napięcie powinno wzrosnąć do 16-17 V przy 4000 obr./min, nigdy tego nie testowałem ostatnim razem…
Moje jest zawsze między 14 V a 14,3 niezależnie od RMP lub obciążeń (akcesoriów).
12,9 wydaje mi się za niskie 🙄

#12 ·
Czy prostownik/regulator miałby z tym coś wspólnego?
Zdecydowanie. Sprawdziłbym to najpierw, zanim zagłębiłbym się w stator. Trochę za późno teraz

Stator odpowiada za wytwarzanie soków do ładowania, ale VR musi przechowywać/uwalniać sok z powrotem do akumulatora, aby go naładować.

Weź swoją instrukcję serwisową i sprawdź oba pod kątem prawidłowego działania/wyjścia.

Save
#13 ·
Instrukcja serwisowa nie podaje żadnych informacji wyjściowych dla regulatora. I tak ulepszyłem do lepszego aftermarketowego Statora. Instrukcja mówiła, że jeśli akumulator się rozładuje, to najprawdopodobniej Stator, więc od tego zacząłem 🤣, przynajmniej wymiana regulatora zajmuje 20 minut 😆. Dziękuję wszystkim za wszystkie uwagi. To było bardzo pomocne!! 🍻

#14 · (Edited)
Aktualizacja
Podłączyłem więc akumulator i przetestowałem go z plusem na akumulatorze i minusem odłączonym (quad nie działa) i nie mam nigdzie poboru prądu. Akumulator ma 12,7 V i nie wzrasta powyżej 1000-4000 obr./min. Zabrałem go na 15-minutową przejażdżkę po okolicy, nadal bez zmian. Zamówiłem ulepszony regulator napięcia (z wbudowanym wyłącznikiem, aby uniknąć uszkodzenia samego siebie) Powinienem mieć część pod koniec tego tygodnia. Wrócę pod koniec tygodnia z kolejną aktualizacją.
Notatka na marginesie stało się to przed wykonaniem jakiejkolwiek pracy... to mój pierwszy quad, kiedy zamawiałem akumulator, nigdy nie wiedziałem, że polaryzacja jest kierunkowa... a kiedy chciałem zamontować akumulator w ciemności Tylne światła się zapaliły i w mojej głowie włączyły się alarmy i odłączyłem akumulator... wtedy zdałem sobie sprawę, że akumulator był zły... jakie możliwe problemy to może spowodować?

#17 ·
Zamówiłem ulepszony regulator napięcia (taki z wbudowanym wyłącznikiem, aby uniknąć uszkodzenia).
Regulatory napięcia z rynku wtórnego są znane z tego, że nie działają długo. Doświadczenie nauczyło nas trzymać się regulatorów napięcia OEM. Pomyślałem, że powinieneś to wiedzieć.

Save
#15 ·
Innym razem inni właściciele przypadkowo podłączyli swoje baterie odwrotnie, co spowodowało uszkodzenie ich VR.

• Like
Reactions: LYCABOSS
Save
#18 ·
Też o tym myślałem, ale zdecydowałem się na VR od tej firmy. Wydaje się, że ma dodatkowe wbudowane wyłączenia, aby uniknąć przyszłych uszkodzeń. Wydawało się to dobrą inwestycją, a poza tym to wszystko, co produkuje ta firma. Myślisz, że ich produkty są dobre? Żadnego chińskiego badziewia.

#19 ·
Też o tym myślałem, ale zdecydowałem się na VR od tej firmy. Wydaje się, że ma dodatkowe wbudowane wyłączenia, aby uniknąć przyszłych uszkodzeń. Wydawało się to dobrą inwestycją, plus to wszystko, co ta firma produkuje. Czy uważasz, że ich produkty są dobre? Żadnego chińskiego badziewia.
@CanAmRancher1 Czy możesz skomentować, czy używałeś wcześniej ich produktów, czy nie? Czy są dobre, czy uważasz, że ten VR ulegnie przedwczesnej awarii, tak jak inne nieoryginalne VR, których używałeś?

Save
#20 ·
Rmstator to chiński szajs. Nie daj się zwieść ich marketingowemu szajsowi. Zakładam również, że zdecydowałeś się na ich stator?

Próbowałem używać ich VR i nigdy nie wytrzymały one dłużej niż rok. Ponadto stopiły wtyczkę statora.

Statory od nich nigdy nie dawały dobrego napięcia na biegu jałowym. Nigdy nie widziałem, żeby ładowały powyżej 13 na biegu jałowym i one również umarły w ciągu roku.

Jeśli to nie jest OEM, to już tego nie założę.

Wysłane z mojego SM-G991U przy użyciu Tapatalk

• Like
Reactions: Tozguy
Save
#23 ·
Rmstator to chiński szajs. Nie daj się zwieść ich marketingowym bzdurom. Zakładam również, że wybrałeś ich stator?

Próbowałem używać ich VR i nigdy nie wytrzymały one dłużej niż rok. Do tego stopiły wtyczkę statora.

Statory od nich nigdy nie dawały dobrego napięcia na biegu jałowym. Nigdy nie widziałem, żeby ładowały powyżej 13 na biegu jałowym i one również padły w ciągu roku.

Jeśli to nie jest OEM, to już tego nie założę.

Wysłane z mojego SM-G991U za pomocą Tapatalk
To nie ja, nie użyłem RMStatora, użyłem Wolftech z Royal Distributing. Jak na razie wszystko działa dobrze. Jeśli coś się wydarzy w przyszłości, będę kontynuował aktualizację

#21 ·
Udzielają gwarancji na rzeczy, ale po konieczności naprawy wtyczek statora w każdej maszynie, na której umieściłem vr od rmstator, nawet nie zawracałem sobie głowy gwarancją.

Wysłane z mojego SM-G991U używając Tapatalk

• Like
Reactions: Tozguy and xsever
Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.