Can-Am ATV Forum banner
Status
Not open for further replies.

Zużycie paliwa

20K views 20 replies 14 participants last post by  Born2atv  
#1 ·
Mam 2023 570 max xt. Wydaje się zużywać dużo paliwa w porównaniu do mojego Hondy Foreman 500, który posiadam. Jaki jest średni MPG większości ludzi?

#3 ·
Mam również 2023 570 Max. Może 30 godzin na liczniku. MPG zwykle między 19-21. Około 9 km/l. Głównie tylko lokalne drogi, bez trudnych szlaków. Tutaj w Meksyku nie mamy 570 Max XT, zamiast tego kupujesz 570 Max, a następnie za 750 USD możesz dodać pakiet XT, który zawiera wyciągarkę 2500 funtów, zderzaki i lusterka. Więc podobnie. Zaczyna się teraz luzować i działa lepiej.

#5 ·
Odkąd kupiłem mój ATV w lipcu 2020 roku, średnio spalałem 11,33 l/100 km, co odpowiada 21 MPG. Ta średnia obejmuje mieszankę jazdy po drogach publicznych, wspinaczkę po skałach, śnieg, szlaki itp...

• Like
Reactions: dansaylor
Save
#6 ·
Wygląda na to, że zużywa dużo paliwa w porównaniu do
Jak zmierzyłeś zużycie paliwa?
Nie można polegać na wielofunkcyjnym zestawie wskaźników, aby uzyskać dokładny odczyt poziomu paliwa. Skala paskowa wskazująca poziom paliwa w moim 450 jest bardzo niedokładna, do tego stopnia, że jest całkowicie bezużyteczna.
Ostatnio mierzyłem zużycie paliwa w moim 450 i wyniosło ono 10 l/100 km. Zeruję licznik przebiegu dziennego po każdym tankowaniu i biorę litry z dystrybutora paliwa.
Przy okazji, jak już wspomniano, zużycie paliwa powinno się poprawić w miarę zużywania się silnika.

#7 ·
Jeśli trzymałem nadgarstek lekko, a obroty były <5000, spalanie powinno być bardziej ekologiczne. Jednak około dwa razy w tygodniu wciskam gaz do dechy do ogranicznika prędkości, aby wykonać krótki sprint. Nie lubię zbytnio obciążać silnika, a silnik 570 twin wydaje się ożywać w zakresie >5000-6000. To naprawdę świetne quady.

#10 ·
Zrobiłem kilka długich przejażdżek (600 km) z przyjaciółmi. Nasze V-Twiny są dość oszczędne. Moi przyjaciele mają Hondy, Yamahy i Polaris.
Za każdym razem, gdy tankujemy, różnica między moim a 1-cylindrowymi Rubiconem i Grizzly wynosi zaledwie 0,5 litra, ale Polaris Sportsman z V-Twinem zużywa znacznie więcej niż my. Dobre 3 litry na postój na tankowanie po 120 km.

#11 ·
  • Like
Reactions: dansaylor
Save
#16 ·
Obliczyłem zużycie paliwa w moim 850 Can Am Outlander Max XT na drugim zbiorniku paliwa, tankując po przejechaniu 210 mil na liczniku. Moja jazda była jazdą "docierającą silnik", składającą się w 75% z dość stromych wzniesień i zjazdów na wiejskich drogach szutrowych, a reszta była stosunkowo płaska, głównie jazda do tych pagórkowatych dróg. Osiągnąłem 21 mil na galon. Sądzę, że będzie trochę lepiej przy łatwiejszej, bardziej równej jeździe.

#17 ·
Czekaj - są ludzie, którzy faktycznie śledzą MPG na swoich maszynach? To znaczy, myślę, że mogę to zrozumieć, jeśli planujesz dłuższą przejażdżkę w okolicy, która nie ma wielu stacji benzynowych, ale w przeciwnym razie po prostu jadę i nigdy nie przegapiam okazji do zatankowania. ;-)

Nie mam pojęcia, jak moja maszyna radzi sobie z paliwem, ponieważ będę na niej jeździł niezależnie od MPG.

#18 ·
Szczerze mówiąc, Snobovike, dla każdego, kto używa swojego ATV tylko sporadycznie, zużycie paliwa naprawdę nie ma znaczenia. I jak powiedziałeś, i ja to zrobię; naprawdę długie przejażdżki, gdzie nie ma postojów na paliwo, powodują problemy z zasięgiem.
Planuję przejażdżki, gdzie pakowanie dodatkowego paliwa jest konieczne. Jedna to Magruder Corridor, zaczynająca się od Elk City Idaho i jadąca do Darby Montana. Inna to z Superior Montana do Pierce Idaho, z noclegiem tam, a następnie z powrotem. To 120 mil w jedną stronę.
Wyobrażam sobie również kilka nocnych wycieczek kempingowych, gdzie jest również izolacja.
Och, myślałem o jeździe po odcinkach Arizona Peace Trail. W zależności od wybranych odcinków, dodatkowy gaz przynajmniej zmniejszyłby obawy o zasięg.

#19 · (Edited)
Dla mnie chodzi o to, żeby mieć pojęcie o poziomie paliwa w zbiorniku i ustalić, kiedy zacząć szukać stacji benzynowej. Wskaźnik paliwa w moim 450 jest całkowicie zawodny, więc używam licznika przebiegu jako odzwierciedlenia poziomu paliwa i zasięgu. Nie chodzi o koszt paliwa dla żadnego quadowca, którego znam.
Mój zbiornik paliwa jest większy niż w przypadku moich kolegów z jazdy, więc albo tankuję wcześniej niż muszę, ALBO obserwuję, jak uzupełniają paliwo za pomocą kanistrów.

#20 ·
Myślę, że to główny powód, dla którego ktoś śledzi MPG: w celach porównawczych. Jak powiedział Merril, musisz wiedzieć, ile zabrać na przejażdżkę. Zauważam dramatyczną różnicę, gdy na ziemi leży śnieg. Wytyczanie szlaku po śniegu spala znacznie więcej benzyny niż goły szlak.

Ale myślę, że dobrym pomysłem jest uzyskanie szacunków od innych, aby zrozumieć, czy masz problem, czy też jest to "średnia".

#21 ·
Mam 2023 570 max xt. Wydaje się zużywać dużo paliwa w porównaniu do mojego Hondy Foreman 500, którego mam. Jaki jest średni MPG u większości ludzi?

Wysłane z mojego SM-N981U za pomocą Tapatalk
Pierwszą rzeczą, o której musisz pamiętać, jest to, że 570 ma co najmniej dwa razy więcej lub więcej koni mechanicznych. Jest nowy i będzie lepiej. W moim własnym 1000 Outlanderze wszystko zależy od prawego kciuka.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.