Can-Am ATV Forum banner
Status
Not open for further replies.

Sprężarka powietrza na pokładzie

30K views 16 replies 8 participants last post by  Renee  
#1 ·
Mam pytanie do tych, którzy mają kompresor powietrza. Użyłem swojego w ten weekend na innym quadzie i działał dobrze. Instrukcje mówią, aby ustawić ACS na poziom 6 (najwyższe ustawienie) i pompować. Moje pytanie brzmi, czy dla tych, którzy używali go na oponie samochodowej lub ciężarowej, da 40 funtów lub więcej? A może jest ograniczony do niskiego ciśnienia, jakiego używają quady?

#2 ·
Na moim xtp tylne amortyzatory pneumatyczne mówią 150psi max, więc założyłbym, że kompresor nie miałby problemu z osiągnięciem 40 psi, ale prawdopodobnie zajęłoby to dużo czasu. Martwiłbym się, że będzie działał tak długo. Użyłem swojego, aby podnieść ciśnienie powietrza we wszystkich czterech standardowych oponach z 3 psi do 8 psi i nie mierzyłem czasu, ale oszacowałbym, że zajęło to około 8-10 minut ciągłej pracy i poczułem, że kompresor po tym był dość gorący. Gdybym musiał napompować oponę ciężarówki, zrobiłbym to etapami i dałbym jej tylko tyle, żeby dotrzeć do odpowiedniego kompresora.

Save
#9 ·
Użyłem mojego, aby podnieść ciśnienie powietrza we wszystkich czterech standardowych oponach z 3 psi do 8 psi i nie mierzyłem czasu, ale oszacowałbym to na około 8-10 minut ciągłej pracy...
Napełniłem oponę ATV z płaskiej do 8 psi w mniej niż minutę za pomocą mojej pokładowej sprężarki. Chciałbym tylko wiedzieć, jak wysoko by pompowała.

#3 ·
Jest to ograniczone do niskiego ciśnienia w ATV.

Save
#5 ·
Its limited to low ATV pressure.
Nie mówię, że się mylisz, ale czy mógłbyś wyjaśnić, skąd to wiesz? Czy próbowałeś? Jestem ciekaw, jak amortyzatory osiągają tak wysokie ciśnienia i napełniają oponę ATV do 25 psi. Dlaczego nie opona ciężarówki? Co je różni poza oczywistością? Chcę po prostu zrozumieć, jak działają rzeczy.

Save
#7 ·
Jeśli do mnie mówisz, to się nie kłócę. Myślę, że może to dojść do około 35, jeśli chcesz czekać tak długo. Kompresor wydaje się świetny.
2013 XMR 1000 Tire Remount on the Trail with ACS - Soggy Bottom near Pinnacle Creek - YouTube
Nie, rozmawiałem z tatą diesla lub kimś, kto ma wyjaśnienie, jak to działa. Widziałem ten filmik kilka dni temu i włożyłem pas z grzechotką do mojej skrzynki i powiedziałem o tym moim znajomym. Doskonała wskazówka dla nowych osób takich jak ja.

Save
#10 ·
jetted
Image

Moja odpowiedź składa się z kilku części... pozwól, że wyjaśnię.

1. Sprężarka kosztuje 600 dolarów, moduł zawieszenia pneumatycznego 260 dolarów, a czujnik zawieszenia pneumatycznego 116 dolarów. Nie chciałbym używać sprężarki mojego ATV do pompowania opony pojazdu. Wynika to z dodatkowego obciążenia, jakie miałaby sprężarka ze względu na znacznie większą objętość i wyższe ciśnienie robocze opon samochodowych.
2. Ciśnienie w oponach moich ciężarówek (2009 Dodge 3500 SRW) wynosi około 60 psi z przodu i 80 psi z tyłu... więc moja odpowiedź wynikała z mojego punktu widzenia, kiedy po raz pierwszy komentowałem quady. Mam w skrzynce narzędziowej mojej ciężarówki ciężką sprężarkę powietrza do tego celu.
3. W mojej instrukcji obsługi jest napisane: „UWAGA: Zazwyczaj, aby prawidłowo napompować oponę ATV, odpowiednie ustawienie zawieszenia ACS powinno wynosić ACS 1”, strona 96. W instrukcji jest również napisane, że ciśnienie w oponach powinno wynosić od 5 do 7 psi, strona 138.
4. Zrobiłem własny mały test, aby znaleźć możliwości ACS mojego ATV:
Przy ustawieniu ACS na 1, ciśnienie w moich oponach wynosiło dokładnie 5 psi, gdy sprężarka się wyłączyła.
Przy ustawieniu 2, wyłączył się tuż powyżej 7 psi.
Przy ustawieniu 6, moja ręka zmęczyła się zbyt bardzo, próbując utrzymać ją na manometrze, ponieważ zajęło to tak dużo czasu, więc puściłem ją i ponownie sprawdziłem ciśnienie w oponach i wynosiło 20 psi. Sprężarka pracowała jeszcze przez kilka sekund, napełniając przewód powietrzny i czuję, że miała jeszcze kawałek do przejścia, zanim się wyłączyła, tylko ze względu na ciśnienie w przewodzie. Na tej podstawie nie wątpię, że mogłaby osiągnąć wyższe ciśnienie... ale moje ramiona zmęczyły się za bardzo, żeby się tego dowiedzieć.

Podsumowując, tak, można go użyć do ewentualnego osadzenia stopki opony ATV, a nawet napompowania opony samochodu lub ciężarówki.

Czy bym to zrobił... gdybym musiał... "tak", ponieważ "musisz robić to, co musisz zrobić"....
Czy robiłbym to często..."absolutnie nie", ponieważ "chcę, żeby działało, kiedy potrzebuję go na szlaku!"

• Like
Reactions: Racerman
Save
#13 ·
jetted
Image

Moja odpowiedź składa się z kilku części... pozwól, że wyjaśnię.

1. Sprężarka kosztuje 600 $, moduł zawieszenia pneumatycznego 260 $, a czujnik zawieszenia pneumatycznego 116 $. Nie chciałbym używać sprężarki mojego ATV do pompowania opony pojazdu. Wynika to z dodatkowego obciążenia, jakie wywierałaby na sprężarkę ze względu na znacznie większą objętość i wyższe ciśnienie robocze opon samochodowych.
2. Ciśnienie w oponach moich ciężarówek (2009 Dodge 3500 SRW) wynosi około 60 psi z przodu i 80 psi z tyłu... więc moja odpowiedź pochodziła z mojego punktu widzenia, kiedy po raz pierwszy komentowałem tylko o ATV. Mam ciężką sprężarkę powietrza w skrzynce narzędziowej mojej ciężarówki do tego celu.
3. W mojej instrukcji obsługi jest napisane: „UWAGA: Zazwyczaj, aby prawidłowo napompować oponę ATV, odpowiednie ustawienie zawieszenia ACS powinno wynosić ACS 1”, strona 96. W instrukcji jest również napisane, że ciśnienie w oponach musi wynosić od 5 do 7 psi, strona 138.
4. Zrobiłem własny mały test, aby znaleźć możliwości ACS mojego ATV:
Przy ustawieniu ACS na 1, ciśnienie w mojej oponie wynosiło dokładnie 5 psi, gdy sprężarka się wyłączyła.
Przy ustawieniu 2 wyłączył się tuż powyżej 7 psi.
Przy ustawieniu 6 moja ręka zmęczyła się zbyt bardzo, próbując trzymać ją na manometrze, ponieważ zajęło to tak dużo czasu, a ja puściłem ją i ponownie sprawdziłem ciśnienie w oponach i wynosiło ono 20 psi. Sprężarka pracowała jeszcze przez kilka sekund, napełniając przewód powietrzny i czuję, że miała jeszcze kawałek do przebycia, zanim się wyłączyła, tylko ze względu na ciśnienie w przewodzie. Na tej podstawie nie wątpię, że mogłaby osiągnąć wyższe ciśnienie... ale moje ramiona zmęczyły się za bardzo, żeby się tego dowiedzieć.

Podsumowując, tak, można go użyć do ewentualnego osadzenia stopki opony ATV, a nawet napompowania opony samochodu lub ciężarówki.

Czy bym to zrobił... jeśli musiałbym... „tak”, ponieważ „musisz robić to, co musisz zrobić”...
Czy robiłbym to często... „absolutnie nie”, ponieważ „chcę, żeby działało, kiedy potrzebuję go na szlaku!”

Dzięki za wspaniałe informacje! Z pewnością nie próbowałbym napompować opony samochodowej, chyba że była płaska i absolutnie musiałbym to zrobić. Nawet uzyskanie 20 funtów wystarczyłoby, aby wydostać się z tarapatów. Myślę, że to wspaniałe akcesorium.

#14 ·
Znalazłem stronę w instrukcji serwisowej, która zawiera ustawienia zawieszenia pneumatycznego i możliwe ciśnienia.

ACS 1 - 8 psi
ACS 2 - 15 psi
ACS 3 - 30 psi
ACS 4 - 55 psi
ACS 5 - 70 psi
ACS 6 - 85 psi

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk HD

• Like
Reactions: knotsburls
Save
#15 ·
Znalazłem stronę w instrukcji serwisowej, która zawiera ustawienia zawieszenia pneumatycznego i możliwe ciśnienia.

ACS 1 - 8 psi
ACS 2 - 15 psi
ACS 3 - 30 psi
ACS 4 - 55 psi
ACS 5 - 70 psi
ACS 6 - 85 psi

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk HD
Instrukcja mówiła również:

"Nigdy nie pompuj opon powyżej zalecanego ciśnienia"

Ale nie ma odniesienia do rodzaju opon, czytając opis, mówi się, że układ pneumatyczny jest podzielony na dwie części z jedną sprężarką, jednym systemem do obsługi ciśnienia amortyzatorów (ACS) i drugim do obsługi węża do pompowania, więc można iść wyżej na wężu do pompowania bez wpływu na rzeczywiste ustawienie ACS.

Attachments

Save
#16 ·
Po prostu noszę jeden z tanich małych kompresorów powietrza 12 V z wtyczką do zapalniczki, które kupiłem za 10 dolarów w Home Depot. Użyłem go i w ten sposób nie muszę się martwić uszkodzeniem drogiego standardowego kompresora lub części. Nienawidziłbym musieć napompować oponę, a kosztowałoby mnie to 1000 dolarów w naprawach. Ale jak powiedzieli inni, rób to etapami i pozwól mu ostygnąć, a myślę, że byłoby dobrze. Nie nadużywanie ich, a konserwacja dobrze mi służyła w przypadku awarii lub kosztownych napraw tych CA.

#17 ·
Założyłem kilka opon z powrotem na stronę szlaku z moim, w tym ostatnio 1 z moich 31-calowych OL1. Powiedziałbym, że z pewnością jest to ponad 20 psi.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.