Can-Am ATV Forum banner
Status
Not open for further replies.

Smarowanie kolumny kierownicy

11K views 22 replies 7 participants last post by  TheSponge  
#1 ·
Czy na kolumnie kierownicy w 2021 570 jest gdzieś zamontowany kalamitka? Właśnie nasmarowałem kalamitki w zawieszeniu, ale dzisiaj, kiedy jechałem, moja kolumna kierownicy piszczała jak szalona. Niezwiązane z tematem, nie mogę się doczekać, aż moje Elki dotrą! Seryjne amortyzatory są TAK złe!

#2 ·
Czy na kolumnie kierownicy w 2021 570 znajduje się jakiś kalamitka? Właśnie nasmarowałem kalamitki w zawieszeniu, ale dzisiaj, kiedy jechałem, moja kolumna kierownicy piszczała jak szalona.
Niezwiązane z tematem, NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ, aż przybędą moje Elki! Seryjne amortyzatory są TAKIE złe!
Nie, nie ma kalamitki, chociaż widziałem wątek kierowcy, który dodał kalamitkę do kolumny. To nie jest proste zadanie, ale wykonalne.
W międzyczasie, kiedy kolumna kierownicy w moim ATV zaczęła piszczeć, usunąłem lewy przedni wewnętrzny błotnik i nasmarowałem miejsce, w którym kolumna styka się z tuleją, olejem smarującym. Piszczenie zniknęło po tym.

• Like
Reactions: Tozguy
Save
#3 ·
Tak, możesz umieścić kalamitkę w tulei kierownicy, ale wyjęcie dolnych śrub i zapakowanie jej to prawdziwy ból. Zalecenie podczas robienia tego to znalezienie kalamitki z dłuższym trzpieniem i umieszczenie jej po lewej lub prawej stronie. Umieściłem 90 w środku, gdzie jest płaskie miejsce i cholerne złącze wypadło z 90, więc teraz muszę znowu to rozebrać i to zrobić...

#4 ·
Wielu facetów po prostu wstrzykuje trochę 75-90 lub 140 w wał kierowniczy i to pomaga.

Save
#5 ·
#6 ·
#8 ·
Co z tym zrobiłeś? Ja po prostu od czasu do czasu nakładałem na to trochę 75-140.

• Like
Reactions: xsever
Save
#9 ·
Co z tym zrobiłeś? Ja po prostu od czasu do czasu nakładam na to trochę 75-140.

Wysłane z mojego SM-G991U za pomocą Tapatalk
Wyjąłem zarówno górne, jak i dolne tuleje. Wszystko wyczyściłem, nałożyłem ten SuperLube, o którym wszyscy zachwycają się i polecają go nawet do łożyska jednokierunkowego w sprzęgle. Jeśli górna tuleja, do której trudno się dostać, bo wszystko trzeba usunąć...

Cóż, w zeszłym tygodniu zauważyłem, że znowu skrzypi/piszczy. Co teraz trochę mnie zastanawia, jak dobry jest ten SuperLube i czy w ogóle warto go mieć na łożysku jednokierunkowym.

Jak dostajesz tam olej? Po prostu zdejmujesz pod i wlewasz trochę w dół kolumny?

#12 · (Edited)
Cóż, miałem trochę 80w-90 i wlałem trochę wczoraj wieczorem. Zobaczymy, czy to zadziała, nie byłem pewien, ile tak naprawdę zrobić. Trochę trudno, ponieważ dostawało się na okablowanie wokół kolumny.

Moje skrzypienie zaczynało się dopiero po około 10 minutach jazdy, gdy maszyna miała czas się nagrzać.

#13 ·
Cóż, miałem trochę 80w-90 i wlałem trochę wczoraj wieczorem. Zobaczymy, czy to zadziała, nie byłem pewien, ile tak naprawdę zrobić. Trochę trudno, ponieważ dostawało się na okablowanie wokół kolumny.

Moje skrzypienie zaczynało się dopiero po około 10 minutach jazdy, gdy maszyna miała czas się nagrzać..
Jak poszło?

Save
#16 ·
Czy jesteś absolutnie pewien, że skrzypienie pochodzi z tych dwóch tulei?
Nie jestem pewien skąd indziej? Zauważyłem to teraz, ponieważ zrobiło się dość zimno.

Jak tylko skręcam kierownicą przy niskich prędkościach, słyszę to, nie zaczyna się od razu, ale po pewnym czasie jazdy. Wydaje się, że jest tuż w pobliżu obszaru pod, z tego co mogłem stwierdzić na szlaku. Tak było na początku zeszłego roku, kiedy po raz pierwszy dostałem rower, po około 20-30 minutach jazdy zaczęło się skrzypienie, to skłoniło mnie do wyjęcia obu tulei i odpowiedniego wyczyszczenia/smarowania.
Rower jest zawsze smarowany po każdej jeździe.

#17 · (Edited)
Czy nasmarowałeś dolne tuleje, kiedy miałeś to rozebrane?

Edycja: Widzę we wcześniejszym poście, że nasmarowałeś również dolne. To uciążliwe, ale możesz ponownie nasmarować dolne bez całkowitego demontażu wszystkiego.

• Like
Reactions: Vwluca
Save
#18 ·
Czy nasmarowałeś dolne tuleje, kiedy miałeś to rozebrane?

Edycja: Widzę we wcześniejszym poście, że nasmarowałeś również dolną. To uciążliwe, ale możesz ponownie nasmarować dolną bez całkowitego demontażu wszystkiego.

Tak, zrobiłem też dół, ten jest łatwy do usunięcia i zrobienia. To była górna część, której szczerze mówiąc się boję i waham się zrobić ponownie, jeśli będę musiał, to musiałoby poczekać do wiosny/lata z cieplejszą pogodą.

Jestem zaskoczony, że by skrzypiało, nałożyłem obfite ilości smaru, a to nie jest motocykl błotny.

#19 ·
Tak, ja też. Odkąd dodałem olej do przekładni, nie skrzypią już od co najmniej miesiąca. Możesz spróbować zrobić dolny jeszcze raz, żeby nie trzeba było znowu wyciągać airboxa.

Save
#20 ·
Tak, ja też. Po dodaniu oleju do przekładni nigdy nie skrzypiały przez co najmniej miesiąc. Możesz spróbować ponownie zrobić dolny, aby nie musieć ponownie wyciągać skrzynki powietrznej.

Wysłane z mojego SM-G991U przy użyciu Tapatalk
Mogę ponownie wyciągnąć dolny, żeby zobaczyć, bo ten jest dość łatwy do zrobienia. Jakiego smaru użyłeś? Nie mogę uwierzyć, że ten smar tak szybko wysechł lub że to sterowanie jest tak wrażliwe na skrzypienie

#21 ·
Więc wyciągnąłem dolną tuleję, nasmarowałem, wyglądała na trochę suchą i wszystko się skleiło. Zamierzam użyć tym razem smaru morskiego.

Przy podniesionym przodzie, zdjętych oponach, gdy skręcam kierownicą, gdy minę środek i dalej skręcam, uderza w nacięcie, a następnie skręca dalej. Czy to normalne i część DPS? Kierownica pracuje płynnie w całym zakresie, z wyjątkiem sytuacji, gdy osiągam środek i jadę dalej, wtedy jest jakby nacięcie na środku.

#22 ·
To nie jest normalne. Na pewno nie ma żadnego przewodu ani niczego innego, co by się zaczepiało tuż przy środku? Mam 20 570 klienta i przewód hamulcowy obraca się w bloku rozdzielacza w miarę ruchu kierownicy. Powoduje to lekkie zahaczanie, które zauważasz tylko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.

Wysłane z mojego SM-G991U używając Tapatalk

Save
#23 ·
To nie jest normalne. Na pewno nie ma żadnego przewodu ani niczego innego, co by się zaczepiało tuż za środkiem? Mam 20 570 klienta i przewód hamulcowy obraca się w bloku rozdzielacza, gdy kierownica się porusza. Powoduje to lekkie zacięcie, które zauważasz tylko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.

Urządzenie jest również wyłączone w moim przypadku, motocykl nie pracuje. Może to jest to zacięcie, o którym wspominasz? Złożyłem go ponownie, nie uruchomiłem go, ale wydaje się płynne, zacięcie nadal występuje, ale nie widziałem, żeby gdziekolwiek się blokowało. Jestem prawie pewien, że to "zacięcie" było tam zawsze
Sprawdziłem śruby zaciskowe i są dokręcone

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.