Can-Am ATV Forum banner
Status
Not open for further replies.

Myśli o Outlander 1000

17K views 55 replies 17 participants last post by  MontanaNative  
#1 ·
Cześć wszystkim.

Nowicjusz tutaj. :) Przedstawiłem się wczoraj gdzie indziej na tym forum, ale pomyślałem, że zadam to pytanie tutaj.

Obecnie posiadamy Outty Max 800R LTD (2011) i myślimy o zakupie nowszego modelu z rocznika 800 - 850. Widzieliśmy wiele używanych maszyn 1000 cm3, które wyglądają bardzo ładnie i mają rozsądną cenę, ale bardzo duże i wydają się być znacznie cięższe.

Czy 1000 jest czymś do rozważenia, czy to za dużo? Wiem, że wiele zależy od użytkowania i potrzeb właściciela, więc jest wiele czynników do rozważenia.

Używamy naszego 800 do odśnieżania, ciągnięcia opryskiwacza, drobnych prac na farmie oraz do bezpiecznej i rozsądnej jazdy po szlakach we dwoje (bez ekstremalnego błota lub bagien).

Z przyjemnością bardzo jest mieć moc pod ręką, gdy jest potrzebna do wyżej wymienionych zadań, więc nie chcemy mniej niż 800. Mój brat ma kilka 570, a mój kuzyn ma 650. Chociaż są to dobre maszyny o dobrej mocy, przyzwyczailiśmy się do 800 (nasz poprzedni ATV to Honda Rancher 420).

Przypuszczam, że 1000 spaliłby paliwo szybciej. Nie jestem pewien, jakie wyższe koszty byłyby związane z tym rozmiarem, ale jestem pewien, że jakieś by były..

W każdym razie, nie wiem, czy na forum istnieją już 1000 wątków/dyskusji, ale wszelkie przemyślenia, jakie możesz mieć na temat 1000, byłyby mile widziane.

Dzięki!

MN

#2 ·
Kiedy po raz pierwszy zainteresowałem się quadami, mój przyjaciel powiedział mi, żebym kupił największego quada, na jakiego mnie stać, i zapewnił mnie, że jest mniej prawdopodobne, żebym narzekał na zbyt dużą moc, niż na zbyt małą, jeśli kupię mniejszą maszynę. Zawsze stosowałem się do tej rady i nigdy się nie zawiodłem. Jeśli chodzi o zużycie paliwa, tak, jest różnica, ale niewystarczająca, by uznać ją za przełomową. Podczas jednodniowych wycieczek nigdy nie musiałem tankować w terenie (zazwyczaj 50 mil lub mniej), a podczas długich, kilkudniowych wycieczek zawsze woziłem dodatkowe paliwo, podobnie jak wszyscy inni z mniejszymi maszynami.

• Like
Reactions: 10mm_ and Txfoster
Save
#48 ·
Kiedy po raz pierwszy zainteresowałem się quadami, mój przyjaciel powiedział mi, żebym kupił największy quad, na jaki mnie stać, i zapewnił mnie, że mniej prawdopodobne jest, że będę narzekał na zbyt dużą moc, niż na zbyt małą, jeśli kupię mniejszą maszynę. Zawsze stosowałem się do tej rady i nigdy się nie zawiodłem. Jeśli chodzi o zużycie paliwa, tak, jest różnica, ale niewystarczająca, by uznać ją za czynnik zmieniający grę. Podczas jednodniowych wycieczek nigdy nie musiałem tankować w terenie (zazwyczaj 50 mil lub mniej), a podczas długich, kilkudniowych wycieczek zawsze woziłem dodatkowe paliwo, podobnie jak wszyscy inni z mniejszymi maszynami.

#3 ·
Osobiście uważam, że będziesz bardziej niż zadowolony z 850. Reklamy za 1000 dolarów są o około 150 funtów cięższe, będą zużywać nieco więcej paliwa niż 850, ale w tym kontekście zużywają również paliwo premium, podczas gdy 850 można zatankować zwykłym paliwem.
Przeszedłem tę debatę z samym sobą w ciągu ostatnich kilku tygodni. Próbowałem zdecydować między 850 a 1000 max XT. Jak widać po moim podpisie, ostatecznie zdecydowałem się na 850, głównie ze względu na kwestię paliwa i inwentarza. 1000 max XT w kolorze Oxford blue było dla mnie prawie niemożliwe do znalezienia, podczas gdy było wiele 850 wokół. Jedynym 1000, który naprawdę mogłem znaleźć, był model XMR. To nie dla mnie. Nie chciałem niższego przełożenia i zdecydowanie nie chciałem relokacji chłodnicy, według mojej osobistej opinii. Myślę, że wygląda to głupio, ale używam też przedniego bagażnika dość często, więc nie potrzebuję tam chłodnicy zajmującej miejsce.

#4 ·
Mam 1000 r max z 2016 roku i 850 regular z 2020 roku. Po dotarciu 850 zużywa zauważalnie mniej paliwa, faktycznie się wgryza zamiast kręcić i ma więcej niż wystarczającą moc. Chciałbym, żeby mój 1000 był 850. Właśnie zacząłem jeździć na 87 oktanach w 1000 ze względu na cenę. Nie zauważyłem różnicy w osiągach, ale cały czas nasłuchuję tykających zaworów. Nie jestem pewien, w którym roku zamontowali czujnik spalania stukowego, dzięki czemu można jeździć na tanim paliwie. Może ktoś się na ten temat wypowie.

#5 ·
Nie ma różnicy w zużyciu paliwa między 1000r a 850. Widziałem to na własne oczy wiele razy. Jeżdżę z czterema 850 od 2019 do 2022 roku. Mój 2021 1000r zużywa tyle samo benzyny, nawet to testowaliśmy. Jeśli chodzi o twój 800, to będzie pokonywał 850 i 1000 przez cały dzień. Mamy jeden 800 z 2015 roku, który zużywa tyle samo paliwa co 650 z 2020 roku. Powodem niewielkiego wzrostu wagi z 850 do 1000r są wytrzymalsze części. 1000r ma tylko skrzynię biegów Commander. Ale kupuj to, co chcesz, to ty musisz żyć ze swoim wyborem. Zachowam mojego 1000r XMR I KOCHAM GO PRZEZ CAŁY DZIEŃ.

#8 ·
Nie ma różnicy w zużyciu paliwa między 1000r a 850. Widziałem to na własne oczy wiele razy. Jeżdżę z czterema 850 od 2019 do 2022 roku. Mój 2021 1000r zużywa tyle samo paliwa, nawet to testowaliśmy. Jeśli chodzi o twój 800, to będzie pokonywał 850 i 1000 przez cały dzień. Mamy jeden 800 z 2015 roku, który zużywa tyle samo paliwa co 650 z 2020 roku. Powodem niewielkiego wzrostu wagi z 850 do 1000r są wytrzymalsze części. 1000r ma skrzynię biegów Commander tylko na początek. Ale kupuj to, co chcesz, to ty musisz żyć ze swoim wyborem. Zachowam mojego 1000r XMR I KOCHAM GO CAŁY DZIEŃ. View attachment 111613
Myślałem, że nowy 1000 zaleca 91, a 850 zostaje na 87?

#7 ·
Mam 650 z 2016 roku, a mój znajomy ma 800 z 2009 roku. Oba modele Max. Ścigaliśmy się kilka razy i 800 wyprzedza 650 na starcie, ale gdy obie maszyny się rozpędzą, utrzymują taką samą odległość od siebie. Niewielka różnica, podczas gdy myślałem, że 800 będzie miała większą przewagę nad 650.

Jeśli chodzi o moc, 650 ma 62 KM, podczas gdy 800R ma 71 KM. 850 ma 78 KM, a 1000R ma 91 KM.
Pod względem mocy na pojemność skokową 650 wypada najlepiej.

Save
#11 ·
Zgadza się. :)

Całkiem fajny design.

Jako komentarz poboczny, jedną z rzeczy, które lubimy w naszym 2011 roku, jest komfort siedzeń (zarówno kierowcy, jak i pasażera). Osobiście uważam, że nowsze modele są nieco sztywniejsze niż nasz 2011 (uwzględniając wiek i osobiste preferencje). Wśród mojego rodzeństwa i dalszej rodziny posiadamy siedem Outlanderów; mój brat, który posiada dwa nowsze Max 570, uważa, że nasze siedzenie z 2011 roku jest wygodniejsze. Oczywiście, to nie jest sprawa wagi życia i śmierci; to tylko komentarz. Wszystkie są ergonomicznie poprawne i wygodne. :)

#15 ·
Zgadza się. :)

Całkiem fajny design.

Jako komentarz poboczny, jedną z rzeczy, które lubimy w naszym 2011 roku, jest komfort siedzeń (zarówno kierowcy, jak i pasażera). Osobiście uważam, że nowsze modele są nieco sztywniejsze niż nasz 2011 (wiek i osobiste preferencje wzięte pod uwagę). Wśród mojego rodzeństwa i dalszej rodziny posiadamy siedem Outlanderów; mój brat, który posiada dwa nowsze Max 570, uważa, że nasze siedzenie z 2011 roku jest wygodniejsze. Oczywiście, nie ma o co umierać; to tylko komentarz. Wszystkie są ergonomicznie poprawne i wygodne. :)
Zgadzam się, że siedzenia gen1 są o wiele wygodniejsze.

Wysłane z mojego SM-S901U używając Tapatalk

Save
#13 ·
2019 to pierwszy rok, w którym 1000s zalecają 91. To ten sam rok, w którym dodali czujnik spalania stukowego i przeszli z 89 na 91 KM.

Save
#16 ·
Zdecydowanie jestem fanem G1 z 2011 roku, najlepszego modelu Can Am, jaki kiedykolwiek zbudowano, IMO. Siedzisz niżej w siedzeniu o kilka cali i to robi ogromną różnicę, siedzenia G1 są również o wiele bardziej pluszowe, podobnie jak zawieszenie. Są również najlepiej wyglądającą maszyną, to niebieski, który masz, wygląda niesamowicie. Jeśli chodzi o silnik, to 650 nie jest słaby i ma najwyższą moc na cm3 spośród wszystkich zbudowanych silników Can Am. Większość moich znajomych z jazdy ma teraz 1000r, a jeden ma 850, w wyścigu na ćwierć mili 1000r nieznacznie wyprzedza 850, na szlakach nie widzę różnicy między nimi. Z moim 2011 800r i odpowiednimi modyfikacjami jestem tuż obok nich.

Save
#18 ·
Zdecydowanie jestem fanem G1 z 2011 roku, najlepszego roku, w którym Can Am kiedykolwiek zbudował maszynę IMO. Siedzisz niżej w siedzeniu o kilka cali i to robi ogromną różnicę, siedzenia G1 są również o wiele bardziej pluszowe, podobnie jak zawieszenie. Są również najlepiej wyglądającą maszyną na rynku, ten niebieski, który masz, wygląda niesamowicie. Jeśli chodzi o silnik, to 650 nie jest słaby i ma najwyższą moc na cm3 spośród wszystkich silników Can Am, jakie kiedykolwiek zbudowano. Większość moich znajomych z jazdy ma teraz 1000r, a jeden ma 850, w wyścigu na ćwierć mili 1000r nieznacznie wyprzedzi 850, na szlakach nie widzę różnicy między nimi. Z moim 2011 800r i odpowiednimi modyfikacjami jestem tuż obok nich.
Nie zgadzam się z miękkością zawieszenia. Żaden z g2, a zwłaszcza 2019+, nie jest nawet blisko. G1 mnie rozwaliły w porównaniu do gen2, ale nadal wolę gen1. To po prostu dobrze zbudowana maszyna.

Wysłane z mojego SM-S901U używając Tapatalk

Save
#19 ·
Mój Outty XMR 1000r MAX z 2020 roku ma przejechane zaledwie 4000 mil i jeździ na benzynie 87 oktanów bez problemu. Mam również 650XT z 2021 roku, który jeździ na 87 oktanach, oraz 650 XT MAX z 2012 roku, który jeździ na 87 oktanach. Żadnych problemów w żadnej z moich maszyn z 87 oktanami.

• Like
Reactions: GunnyE9
Save
#20 ·
Mój Outty XMR 1000r MAX z 2020 roku ma przejechane 4000 mil i jeździ na benzynie 87 oktanów bez problemu. Mam również 650XT z 2021 roku, który jeździ na 87 oktanach i 650 XT MAX z 2012 roku, który jeździ na 87 oktanach. Żadnych problemów z żadną z moich maszyn z 87 oktanami
87 powinno działać dobrze w tych. 650 w ogóle im nie zaszkodzi. Do tego są one zalecane. Jedyną różnicą byłoby to, że Twój 1000 trochę się zdetonuje, aby działać na niższej liczbie oktanowej bez stukania. Oznacza to po prostu, że nie będzie generować maksymalnej mocy.
To był mój dokładny plan przy wyborze 1000 lub 850 i zasadniczo skierował mnie w stronę 850, ponieważ dla mnie po co płacić więcej za bardzo niewiele funkcji, jeśli zamierzam jeździć na paliwie o niższej liczbie oktanowej i stracić trochę mocy, co sprowadzi mnie z powrotem do tego samego zakresu co 850. Więc dla mnie zdrowy rozsądek powiedział kup 850 lol

#26 ·
Mam 850 i 1000. Moim zdaniem istnieje znaczna różnica w mocy i nieistotna różnica w zużyciu paliwa. Mój King Quad 500 zużywa tylko połowę paliwa, ale Can Am jest o wiele bardziej zabawny. Kilka lat temu, kiedy Can Am wypuścił 1000, mój przyjaciel wymienił swojego 800, jak tylko mógł znaleźć 1000. Zapytałem go, dlaczego kupił 1000, powiedział, że dlatego, że nie produkowali 1200.

#29 ·
Powinienem powiedzieć, że jedyną różnicą między dwoma modelami skrzyni biegów jest przełożenie. Same skrzynie biegów są dość różne.

• Like
Reactions: Born2atv
Save
#31 ·
Nigdy nie mieliśmy problemu z brakiem paliwa w 800, nawet podczas górskich przejażdżek na ponad 40-50 mil. Zazwyczaj wracamy z połową baku.

Co za wspaniała dyskusja i wkład, wszyscy! Doceniam wasze miłe odpowiedzi i dowcipne poczucie humoru.

Dziękuję. :)

#33 ·
Nigdy nie mieliśmy problemu z brakiem paliwa w 800, nawet podczas górskich przejażdżek na ponad 40-50 mil. Zazwyczaj wracamy z połową baku.

Co za wspaniała dyskusja i wkład, wszyscy! Doceniam wasze miłe odpowiedzi i mózgowe poczucie humoru.

Dziękuję. :)
Kiedy mój renegade xxc 800 z 2010 roku był seryjny, przejechałem 90 mil na pełnym baku, zanim zapaliła się kontrolka niskiego poziomu paliwa. To było po usunięciu szyjki wlewu paliwa, co pozwala na zatankowanie około ćwierć galona więcej. Uważałem, że to całkiem dobry zasięg na jednym baku paliwa.

• Like
Reactions: MTKnight
Save
#34 ·
Cześć wszystkim.

Nowicjusz tutaj. :) Przedstawiłem się wczoraj gdzie indziej na tym forum, ale pomyślałem, że zadam to pytanie tutaj.

Obecnie posiadamy Outty Max 800R LTD (2011) i myślimy o zakupie nowszego modelu z rocznika 800 - 850. Widzieliśmy wiele używanych maszyn 1000 cm3, które wyglądają bardzo ładnie i są w rozsądnej cenie, ale bardzo duże i wydają się być znacznie cięższe.

Czy 1000 jest czymś, co warto rozważyć, czy to za dużo? Wiem, że wiele zależy od użytkowania i potrzeb właściciela, więc jest wiele czynników do rozważenia.

Używamy naszego 800 do odśnieżania, ciągnięcia opryskiwacza, drobnych prac na farmie oraz do bezpiecznej i rozsądnej jazdy po szlakach w dwie osoby (bez ekstremalnego błota lub bagien).

Moc jest bardzo miła w ręku, gdy jest potrzebna do wyżej wymienionych zadań, więc nie chcemy mniej niż 800.
Mój brat ma kilka 570, a mój kuzyn ma 650.
Chociaż są to dobre maszyny o dobrej mocy, przyzwyczailiśmy się do 800 (nasz poprzedni ATV to Honda Rancher 420).

Sądzę, że 1000 spaliłby paliwo szybciej. Nie jestem pewien, jakie wyższe koszty wiązałyby się z tym rozmiarem, ale jestem pewien, że jakieś by były..

W każdym razie, nie wiem, czy forum ma już 1000 wątków/dyskusji, ale wszelkie przemyślenia, jakie możesz mieć na temat 1000, byłyby mile widziane.

Dzięki!

MN
Cześć, wydaje mi się, że większy silnik/jednostka to dobry wybór dla Twojego zastosowania, orka i tym podobne wymagają trochę siły i mogą być trochę trudne dla maszyny, zawsze wybieram trochę większy niż myślę, że potrzebuję, aby mieć miejsce na rozwój, czy to ma sens? Powodzenia!

#35 ·
Moim zdaniem, jeśli możesz sobie pozwolić na 1000, weź 1000. Nigdy nie możesz mieć wystarczającej mocy. Używam mojego outlandera na farmie przez cały dzień. Ciągnę rozsiewacz, aerator i mam opryskiwacz, który działa fantastycznie. Podczas ciągnięcia powalonych drzew za pomocą liny wciągarki moc jest potrzebna i działa świetnie. Nigdy nie otwieram przepustnicy do końca, ponieważ nie muszę jechać 80 mil na godzinę. Używam umiarkowanej ilości paliwa, stosując tę filozofię. Powodzenia przy zakupie i mam nadzieję, że będziesz zadowolony z tego, co dostaniesz.

#37 ·
Zamówiłem nowy 1000 MAX i wkrótce przypomniałem sobie, że 1000 wymaga paliwa premium, więc wróciłem do 850 (mojego 3.). Kupuję 200 galonów 87 kilka razy w roku i nie mam ochoty wracać do wożenia paliwa premium dla jednej maszyny. Moja sanki używają nawet 87 (1200 GSX-SE z prawie 22 000 mil).
Mike
View attachment 111721
Super Mike. Całkowicie ma sens.

#39 ·
Pozdrowienia dla wszystkich!Przyjrzałem się dziś wieczorem modelowi 850 Max XT z 2019 roku, który starszy pan ma na sprzedaż. Wydaje się bardzo czysty, dobrze utrzymany i zadbany. Powiedział, że przesiadł się z 650 i chciał lepszej reakcji silnika, dlatego kupił 850, a następnie przeprogramował ECU w celu "chłodzenia i reakcji silnika". Nie jestem tego pewien - to znaczy, czy to powszechne? A może nawet dobry pomysł?Przejechałem nim krótki dystans, ale właśnie padało na drodze gruntowej/żwirowej i obawiał się, że się zabrudzi. Jechałem więc dość wolno, tylko kilka razy naciskając pedał gazu. Nie wydawał mi się tak responsywny, przynajmniej nie tak bardzo jak mój 800. Czy grzebanie przy ECU mogło to spowodować? Podejrzewam, że ECU może zostać zresetowane do parametrów fabrycznych przez dealera lub kogoś, kto ma oprogramowanie dealera (właściwa nazwa tego systemu umyka mi w tej chwili).Myśli?Dzięki!

#40 ·
Sprzedawca denerwuje się, gdy znajduje zmodyfikowany ECM. Ten 850 z 2019 roku powinien dobrze ci służyć. Te modyfikacje ECM są dobre. Z pewnością część chłodząca.

Save
#41 ·
Większość dealerów nie ma megatech Buds i nie może stwierdzić, że maszyna została sflashowana.

Save
#44 ·
Teraz mówisz o licencjonowaniu mechatronicznym. Wcześniej mówiłeś o megatech. To dwie różne rzeczy. Megatech to podstawowy wymóg każdego dealera, który serwisuje produkty BRP, mechatronika jest tylko fabryczna i licencją użytkownika końcowego. Nie jest ona przyznawana dealerom

#45 ·
Teraz mówisz o licencjach mechatronicznych. Wcześniej powiedziałeś megatech. To dwie różne rzeczy. Megatech to podstawowy wymóg każdego dealera, który serwisuje produkty BRP, mechatroniczny jest tylko fabryczny i licencją użytkownika końcowego. Nie jest on przyznawany dealerom
Tak, i chciałem powiedzieć mechatroniczny w moim pierwszym poście.

Potem nie wiem nic o BUDS, ale zakładam, że dealer nie będzie mógł zobaczyć, że parametry się zmieniły tylko z licencją megatech?

Opieram się tylko na tym, co powiedzieli mi inni i co czytałem na forach o BUDS.

Wysłane z mojego SM-S901U za pomocą Tapatalk

Save
#53 ·
Hej, ukradłeś mój rower!
Dobry wybór i nie można przebić tego koloru Oxford blue, zakochałem się w nim, jak tylko zobaczyłem ten kolor. To dla mnie główny argument sprzedażowy i dokładnie powód, dla którego nie skończyłem z 1000r. Miałem taki problem ze znalezieniem 1000 Max XT w kolorze Oxford Blue, dużo 850, ale brak zapasów dużego chłopca w kolorze niebieskim, chyba że był już sprzedany. Ale wcale nie jestem. Nieszczęśliwy z mojego 850. Ta rzecz to bestia, a stabilność tej ramy max jest niesamowita i bardzo zauważalna na stromych wzgórzach. Pokochasz tę bestię

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.