Can-Am ATV Forum banner
Status
Not open for further replies.

Tłumik Yoshimura DB

2 reading
8.9K views 12 replies 5 participants last post by  Ducvet  
#1 ·
Czy ktoś założył tłumik decybeli na swój wydech Yoshimura, a jeśli tak, to który? Kilka tygodni temu zainstalowałem wydech Yoshimura w 2016 rene 850 xxc.
Uwielbiam ten dźwięk, ale nie chcę denerwować sąsiadów i nie chcę wracać do oryginału.

Dzięki

Wysłane z mojego SM-N950U używając Tapatalk

#2 ·
Nie ma takiego, ale możesz spróbować przerobić HMF, żeby działał. Zakładając, że średnica wydechu jest taka sama. To tylko przegrody, musisz tylko znaleźć sposób, żeby je przymocować.

Aby być szczerym, uważam, że rury Yoshi nie są takie głośne. Zdecydowanie głośniejsze niż fabryczne, ale jak na rynek wtórny są po cichszej stronie. Tylko nie wciskaj gazu, dopóki nie będziesz w lesie.

Save
#3 ·
Dzięki Evilgade
Naprawdę podoba mi się dźwięk Yoshimury, ale trochę głośny do użytku mieszkalnego, kiedy orzę.

Wysłane z mojego SM-N950U używając Tapatalk

#4 ·
To trudne, gdy się orze, ale orka i tak jest głośna. Ludzie, którzy narzekają, po prostu nie dostaną wtedy żadnej pomocy od sąsiada. Zawsze można założyć standardowy wydech na zimę i założyć Yoshi na sezon jeździecki.

• Like
Reactions: Kusa
Save
#7 ·
Zajmuję się trochę wydechami i dB killerami w motocyklach. Spojrzałbym na tłumik Yosh i sprawdził, czy w końcówce stożka (często na dole) znajduje się otwór lub rowek na pierścień osadczy tuż za stożkiem. To dwa najczęstsze punkty mocowania dB killera. Jeśli jest miejsce na element mocujący (śrubę lub pierścień osadczy), to Yosh prawdopodobnie ma dB killera, a jeśli nie, musisz go zrobić.

Nie zdziwiłbym się, gdyby był on do czegoś takiego przeznaczony, ponieważ większość producentów ich potrzebuje i woleliby produkować mniej zaślepek, wspólne części są dla nich lepsze.

Uwaga na dB killery, zwykle zabierają około 5 dB, co często wystarcza.
Ich instalacja nieco wzbogaci twoje paliwo.
Jeśli objętość tłumika jest niska, a rdzeń duży, instalacja dB killera może zmniejszyć moc, podczas gdy jeśli tłumik jest duży, a dB mniejszy, ma to mniejszy wpływ na moc. To znaczy: zwykle duży tłumik z dB killerem ma mniejszy wpływ na moc niż mały tłumik z dB killerem.

Każdy spawacz lub warsztat zajmujący się tłumikami powinien być w stanie wykonać dB killera na zamówienie, są one dość proste.

#8 ·
Dziękuję Ducvet
Zadzwoniłem do Yoshimury i powiedzieli mi, że tłumik, który już mam, ma zainstalowany najcichszy rdzeń. Jest śruba imbusowa trzymająca osłonę iskiernika. Być może będę musiał poszukać innych producentów, aby sprawdzić, czy mogę zamontować tłumik DB. Moim drugim pomysłem było, czy gdybym zrobił kolanko 90 stopni na końcu i skierował je w dół do ziemi, zastanawiam się, czy pomogłoby to w hałasie, ponieważ dźwięk odbija się od ziemi? Jakieś przemyślenia?

Dzięki Luke

Wysłane z mojego SM-N950U za pomocą Tapatalk

#9 ·
Dziękuję Ducvet
Zadzwoniłem do Yoshimury i powiedzieli mi, że tłumik, który już mam, ma zainstalowany najcichszy rdzeń. Jest śruba imbusowa trzymająca osłonę iskiernika. Być może będę musiał poszukać innych producentów, aby sprawdzić, czy mogę zamontować DB killer. Moim drugim pomysłem było, czy pomogłoby, gdybym zrobił kolanko 90 stopni na końcu i skierował je w dół do ziemi, ponieważ dźwięk odbija się od ziemi? Jakieś przemyślenia?

Dzięki Luke

Wysłane z mojego SM-N950U za pomocą Tapatalk
Wydech skierowany w dół kieruje dźwięk tylko w tym kierunku, ale jak duża jest różnica?
Możesz spróbować włożyć jakąś rurę, żeby usłyszeć, czy w ogóle robi to różnicę, nawet plastikową, tylko do tymczasowego testu.
Przeprojektowałem mój DB-killer RJWC, działa idealnie (ograniczony/zmieniony przepływ w stosunku do oryginalnego projektu, bardzo proste spawanie).

#13 ·
Tak, widzę oba style tłumików Db (otwarte i zamknięte końce). Jeśli chcesz, możesz zamknąć jeden koniec, a następnie wywiercić się z powrotem do miejsca, w którym chcesz być. Rozróżnij również tłumik Db i iskrownik, mogą być montowane w ten sam sposób, ale robią różne rzeczy.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.